X TikTok
Tsuumi Instagram Facebook X X Youtube Vimeo TikTok TikTok

Huhtikuussa Kaapelitehtaan Valssaamossa saa ensi-iltansa Tanssiteatteri Tsuumin toisen taiteellisen johtajan Tuomas Juntusen ensimmäinen ohjaus ja koreografia Tanssiteatteri Tsuumille. Natasja on näyttämöteos ihmisyydestä. Se on matka hyvyyden ja pahuuden raadollisessa ristiaallokossa. Näyttämöllä nähdään kymmenhenkinen joukko tanssijoita ja muusikoita. Teoksen osana nähdään myös Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston kandiakatemialaisten joukko.

Natasjan moniäänisessä musiikissa soi slaavilainen kurjuus ja kuolemaa kosiskeleva paatoksellisuus. Laulutekstit kertovat universaalista kaipuusta takaisin kotiin. Natasja tuoksahtaa vahvasti Dostojevskin ajan kapakoiden novellikollaasilta. Teos näyttäytyy tilana jossa kaikki toiminta ajautuu määrättyyn, mutta kaoottiseen järjestykseen ajoittain viipyilevänä, toisinaan tarkastikin rytmittyvänä tapahtumasarjana.

Natasja, Kuva: Jimmy Träskelin

Teoksen esiintyjäryhmänä toimii Tsuumin improvisaatioprojektin TSIPin taiteilijat. Tämä ryhmä koostuu kansanmusiikin ja -tanssin ammattilaisista. TSIP on työskennellyt jo vuodesta 2011 tutkien ja kehittäen improvisaation keinoin mahdollisuuksiaan tuottaa monitaiteellista ja omaperäistä ääni- ja liikemateriaalia esitystaiteen viitekehyksessä.

TSIP-ryhmän poikkeuksellinen tietotaito ja valmius työskennellä kansanperinteen maastossa yhdistettynä Tuomas Juntusen koulutustaustaan puolalaisen psykofyysisen näyttelijäntekniikan parissa on tarjonnut ryhmittymälle mahdollisuuden lähestyä tsuumilaista tekemisen tapaa uudessa valossa. Vanhoista jo moneen kertaan käytetyista aineksista syntyi raikas ja uudenlainen kokonaisuus tanssiteatteria, kuorolaulua, yhtyemusisointia ja puhenäytelmää.

Esiintyjät:
Reetta-Kaisa Iles, Ilkka Heinonen, Topi Korhonen, Salla Korja-Paloniemi, Joonas Luomala, Antti Nieminen, Kaisa Pesonen, Petri Prauda, Sini Siipola, Vilma Timonen sekä Sibelius-Akatemian kansanmusiikin osaston kandiakatemialaisten joukko

Koreografia: Tuomas Juntunen
Musiikki: Ilkka Heinonen, Topi Korhonen, trad. ja ryhmä
Valosuunnittelu: Janne Teivainen
Puvustus: Tuomas Juntunen & Jaana Kurttila
Kuvat: Jimmy Träskelin

Ensi-ilta ti 26.4.2016 klo 19.00 Valssaamo, Kaapelitehdas, Helsinki
Muut esitykset ke-pe 27.-29.4.2016 klo 19.00

Liput 22/18 euroa
Lippujen ennakkomyynti Tiketistä

Osta festivaalipassi koko ValssaamoFest-viikolle. Passin hinta on 35 euroa ja se on myynnissä maaliskuun loppuun saakka Tiketissä.
Passilla pääset katsomaan Natasjan lisäksi Tanssiteatteri Minimin teoksen Tarantata sekä osallistumaan Perinnearkky ry:n kanssa yhteistyössä toteutettavaan koko perheen vappuarkkuun vappuaattona klo 13.00.

Teoksen valmistamista tukee Suomen Kulttuurirahasto sekä Valtion musiikkitoimikunta.